Trailerladen voor brandweermannen

Parelli Natural Horsemanship is veel méér dan paardrijden alleen. Voor Mieke Lannoo en Kim Moeyersoms – allebei 2-Ster Parelli instructeur – uit Nevele begon het cursusseizoen 2016 met een originele opdracht: lesgeven aan de brandweer van Gent en omstreken!

Je hebt het bij de verkeersinformatie ongetwijfeld al eens gehoord: “loslopend paard op de snelweg”. Of van die berichten in de media over paarden die bijvoorbeeld vast kwamen te zitten in een gracht of  slachtoffer werden van een verkeersongeval... Wat daarbij vaak vergeten wordt, is dat het heel wat ervaring en expertise vergt om deze dieren te kunnen helpen op een manier die veilig is zowel voor de paarden als voor de hulpverleners. Sinds 2011 worden in België verschillende dierenartsen en brandweerlieden opgeleid om te zorgen dat reddingsoperaties van grote dieren, waaronder paarden, veilig kunnen verlopen.

Zo kwamen begin februari maar liefst vier verschillende groepen brandweermannen een speciaal op hen afgestemde Parelli cursus volgen op de Lannoo Pistes in Hansbeke. Zoals Mieke het treffend verwoordde in haar verwelkoming: “Parelli zorgt ervoor dat paarden en mensen zich leren gedragen als partners en een goede samenwerking kunnen aangaan. We besteden als Parelli-student hopelijk heel veel aandacht aan het opbouwen van een goede relatie met ons paard. Maar bij reddingsoperaties komt het er meestal op aan om één of meerdere paarden veilig van punt A naar punt B te brengen. Dat neemt niet weg dat we deze kortstondige contacten met een duidelijk doel niet op een zo paardvriendelijke manier kunnen laten verlopen, en precies dat willen we jullie als Parelli-instructeurs meegeven.”

In de theorie werd dan ook vooral de nadruk gelegd op de psychologie van het paard als prooi- en vluchtdier. In het praktijkgedeelte kregen de cursisten een eerste kennismakingsopdracht met Kims Welsh pony’s Kolya en Kirsche. Daarna haalde Mieke haar “grote” paarden erbij en werden er meer specifieke oefeningen gedaan die rechtstreeks verband hielden met het redden van dieren en meerbepaald trailerladen. Iedereen kreeg de kans om effectief de paarden te leiden en te laden. Daardoor kon men zelfs al gauw ondervinden wat het verschil is tussen de verschillende “horsenality’s” en hoe daarop in te spelen. Ten slotte werden bijkomende vragen beantwoord en de belangrijkste aandachtspunten nog eens op een rijtje gezet.

De reacties waren unaniem positief, een voorbeeld van “Parelli met een doel”!

Kim Moeyersoms - GSM: +32478 67 47 89 - Contact - Webdesign by Regali