Parelli Natural Horsemanship

Natural Horsemanship, wat is dat nu eigenlijk?

Heel simpel: een op natuurlijk paardengedrag gebaseerde, paardvriendelijke én effectieve trainingsmethode. Pat Parelli, één van de grondleggers van Natural Horsemanship vat het zo samen: ‘Natural Horsemanship is het geheel van vaardigheden en gewoontes bij ruiter én paard die zorgen voor een perfecte samenwerking’.

Waar komt Natural Horsemanship vandaan?

De term 'Natural Horsemanship' werd ruim twintig jaar geleden bedacht door Pat Parelli, een Amerikaanse paardentrainer. Parelli is niet alleen een zeer goede allround paardenman (zo zijn er nog meer op de wereld), maar hij is uitzonderlijk goed in het uitleggen van wat hij doet. Samen met zijn vrouw Linda ontwikkelde hij een trainingsmethode voor iedereen die paarden beter wil leren begrijpen. Dankzij het stap voor stap studieprogramma kan je leren om zo goed te worden met paarden dat zelfs paarden vinden dat je goed bent! Het beste bewijs: de vele Parelli-studenten die over de hele wereld verspreid de meest fantastische dingen doen met hun paarden…

Natural Horsemanship voor iedereen?

Natural Horsemanship is geen aparte discipline zoals mennen, dressuur of jumping. Het is eigenlijk de basis, het aanleren van een duidelijke taal. Via het Parelli programma leer je hoe je zélf je paard het best kan trainen, zowel op de grond als onder het zadel of voor de koets. Zo krijg je een paard dat kalm blijft in alle omstandigheden, graag met je meewerkt, gevoelig en licht is op de hulpen,… met als resultaat betere prestaties - wat die ook mogen zijn: in elke paardensportdiscipline, competitief of recreatief! Met de Parelli methode leer je je paard o.a. vlot op de trailer te gaan, geduldig stil te staan bij o.a. de hoefsmid, maar ook snel te kalmeren bij stress, veilig buitenrijden, enz. Een leuke bijkomstigheid is dat je al doende een echte vriendschapsrelatie met je paard opbouwt, je krijgt een band die sterker is dan gelijk welk leidtouw

 

Een échte eenheid vormen met je paard, is dat niet de droom van elke paardenliefhebber? Misschien nog meer motiverend dan bekers winnen of records verbreken, is het gevoel dat je paard een echte partner is, dat je paard blindelings vertrouwen in jou heeft en je ziet als aangenaam gezelschap om bij te vertoeven. Wie droomt er niet van een paard met goede manieren, waar je veilig mee kan thuiskomen, niet alleen wanneer je erop zit, maar even goed wanneer je ernaast loopt? Een paard dat rustig blijft in stresssituaties, maar dat ook leergierig en gemotiveerd is… kortom, een paard dat graag zijn best voor je wil doen en wil werken.

Via het Parelli programma kan je de natuurlijke leider van je paard worden, en wat meer is, samen héél veel plezier beleven.

Parelli’s 7 spelletjes

Om de lichaamstaal van paarden gemakkelijk aan andere mensen te kunnen aanleren, omschreef Parelli ze als de “Seven Games”, de 7 spelletjes:

  1. The Friendly Game
  2. The Porcupine Game
  3. The Driving Game
  4. The Yo-yo Game
  5. The Circling Game
  6. The Sideways Game
  7. The Squeeze Game

Naarmate je zelf leert deze spelletjes met je paard te spelen, zal je opmerkelijke verschillen zien gebeuren: ineens kijkt je paard naar je en hij begrijpt je! Het is eindelijk gedaan met duwen en trekken aan je paard om hem te leiden of te laten stilstaan.
De 7 spelletjes liggen aan de basis van alles wat je met je paard wil doen, zowel op de grond als te paard. Zodra je paard jou en je beslissingen volledig vertrouwt, wordt hij kalmer en gewilliger. Hij stopt met zich te verzetten, of hij wordt minder angstig en meer geïnteresseerd in wat jij van hem vraagt… Kortom, hij wordt jouw perfecte partner!

Telkens je een probleem hebt met je paard, zegt Parelli: het gaat niet om... de trailer, het bokken, het schrikken, de sprong, de tonnen, de andere paarden, de wind, het zadel, het bit, het slaan, de kudde, de stal...  het gaat over de relatie! De relatie waarover we hier praten is die tussen een leider – jij – en een volger – jouw paard.

Word lid van de Parelli Savvy Club 

Wanneer je eenmaal bezig bent met het Parelli programma zijn de resultaten vaak verbluffend. Je horsemanship niveau gaat met sprongen vooruit, en je vindt steeds nieuwe uitdagingen.

De Parelli Savvy Club is speciaal opgericht om Parelli studenten wereldwijd op de hoogte te houden. Voor 19,95$ per maand word je lid en profiteer je van talloze voordelen! 

De Parelli Savvy Club is een ongekende manier van studeren en trainen. Alles wat je nodig hebt, vind je hier op één enkele website! Of je nu wil trainen voor de kampioenschappen of gewoon een gezellige wandeling wil kunnen maken, het Parelli programma is er om je dromen waar te maken! De site zorgt voor een duidelijke en eenvoudige structuur, zodat je alles stap voor stap leert met zoveel diepgang en bijkomende informatie als je wil.
Via de Savvy Club krijg je de informatie handig en gestructureerd op om het even welk digitaal medium, zelfs op je smartphone! Je kan je info dus gewoon met je mee nemen in de stal.

Elke maand ontvang je nieuwe informatie die voortbouwt op de vorige leerstof, waarbij er telkens dieper ingegaan wordt op één van de twaalf ‘touchstones’! Er zijn tal van waardevolle extra’s: artikels en filmpjes over de meest voorkomende paardenproblemen en hoe ze op te lossen, een archief boordevol video’s, een discussieforum, een maandelijks digitaal magazine en nog veel meer!

Bovendien profiteer je als lid van fikse kortingen op aankopen via de Parelli webshop, met een ruime keuze aan paardenmateriaal van de beste kwaliteit. 
Het loont dus de moeite om lid te worden! 

Wekelijks nieuwe informatie en inspiratie!


Nu meteen starten & lid worden:

Goed nieuws, vanaf 2023 wordt starten met Parelli Natural Horsemanship nog gemakkelijker. 

Er is een nieuwe ledenwebsite met een schat aan Horsemanship info, en daarnaast ook de mogelijkheid om samen met je paard als partner bij te leren van Parelli Level 1 op naar het gevorderde level 4. 

 


Parelli Levels behalen, van starters Level 1 op naar gevorderd Level 4!

Naast de "oude" Levels DVD-pakketten is er nu dus ook de mogelijkheid om de Levels online te volgen.

Starten doe je natuurlijk bij Parelli Level 1.
Hier ligt de nadruk op veiligheid en basisvaardigheden voor paard en mens op de grond. We starten met het ontwikkelen van een vriendschappelijke relatie, want wanneer je dat met je paard hebt, ben je veel veiliger! De focus in Level 1 is het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal (de 7 Games). Hier leer je de fundamentele sleutels voor controle en communicatie, door inzicht te krijgen in de psychologie en het gedrag van paarden.
In Level 1 is er enkel een "On Line" gedeelte. Het is het ideale startpunt van je Parelli-opleiding: op de grond met je paard aan een touw. Hier ontwikkel je een gemeenschappelijke taal door de 7 Games, en hier kunnen jij en je paard elkaar zien en elkaars lichaamstaal lezen. Het is de hoeksteen van het Parelli-programma. 

Via het nieuwe Parelli netwerk krijg je na aankoop van Level 1 ($129.99 prijs in euro afhankelijk van de wisselkoers...) toegang tot alle info en video's om met je paard alle basisvaardigheden van Parelli Level 1 onder de knie te krijgen.  

Aleashop heeft momenteel nog maar enkele Levels DVD-pakketten in de winkel, leverbaar zo lang de voorraad strekt. Bestel hier je Level 1 DVD-pakket.  

Heb je al een officieel Parelli Level behaald (door het succesvol afronden van een zgn. Parelli auditie), dan krijg je bij rechtstreekse aankoop van bv. Level 3 ineens ook gratis online toegang tot alle onderliggende levels (in dit geval dus alle info van Level 1 en Level 2). 

Parelli ledenwebsite

Naast de Levels die je online kan volgen, is er nu dus ook een gloednieuw Parelli Community platform en een handige Parelli App (klik hier, Parelli logo met ZWARTE achtergrond).

Je komt zo terecht op de Parelli ledenwebsite, enerzijds een soort Facebook voor Parelli-studenten waar wekelijks nieuwe inhoud op gezet wordt en anderzijds ook heel het Parelli Natural Horsemanship “archief” met honderden video’s, artikels, live webinars, terug te vinden is.
Je vindt hier dus een schat aan horsemanship-informatie waarin je naar hartenlust kan opzoeken wat jou interesseert: video’s van lessen met Pat, specifieke vragen per “Savvy” (grondwerk On Line of Liberty, rijden FreeStyle of Finesse), jonge paarden, trailerladen, stressvrij bij de veearts of smid, zadelmak maken, buitenrijden,…)

Ook al was je vroeger geen Parelli-lid, dan nog kan je je via de App aanmelden, en als kennismaking volledig gratis al een aantal trainingsvideo’s bekijken:

 

Er zijn 3 soorten Savvy Club lidmaatschappen, waarbij je telkens toegang krijgt tot meer horsemanship info en bv. ook Live Q&A's met Pat Parelli of het Savvy Times Magazine digitaal dan wel op papier thuisgestuurd.
Je kan naar keuze maandelijks of jaarlijks lidgeld betalen. Betaal je jaarlijks dan betaal je minder (prijs van 10 maanden + 2 maanden gratis).
Savvy Essentials  - maandelijks $19.99 USD of jaarlijks $199.99 USD 
Savvy Plus - maandelijks $49.99 USD of jaarlijks $499.99 USD
Savvy Premium - jaarlijks $999.99 USD 

Sowieso start je als nieuw lid op het netwerk bij "Discover Parelli" en krijg je de kans om gratis 30 dagen lang te zien of Parelli iets voor jou is!

 

Heb je hierover nog vragen, mail dan gerust naar Parelli@aleashop.be of bel naar de winkel op +3292302860 en vraag naar Kim. 

Kim Moeyersoms - GSM: +32478 67 47 89 - Contact - Webdesign by Regali