Veilig trailerladen dankzij Parelli Natural Horsemanship

Veilig trailerladen dankzij Parelli Natural Horsemanship

Een paard is als ultiem prooi- en vluchtdier van nature niet geneigd om in een enge ruimte te stappen... het is dus ook niet verwonderlijk dat moeilijk op de trailer gaan één van de vaakst voorkomende problemen is in de omgang met paarden.
Voor vele paardenliefhebbers wereldwijd is veilig trailerladen reden nummer één om te starten met Parelli Natural Horsemanship.
Via het Parelli On Line Savvy Pack
 krijg je een prima introductie hoe Pat Parelli het trailerladen aanpakt. Wil je directe feedback, dan kan je bij mij ook les volgen specifiek om je trailerladen te verbeteren.

Les trailerladen

In een trailerlaadles is het niet de bedoeling dat ik jouw paard binnen een bepaalde tijd op de trailer zet - een trailerlaadles geef ik namelijk niet aan je paard, maar aan JOU. Ik leer jou een aantal technieken aan zodat je zélf je paard op een veilige manier de trailer op krijgt, en er weer af natuurlijk. Afhankelijk van de situatie kan het best gebeuren dat ik je paard gemakkelijk de trailer kan laten instappen, maar het belangrijkste is dat je inziet hoe je dit zélf voor mekaar krijgt. Ik geef jou en je paard dus huiswerk en kom indien nodig terug voor een vervolgles. Trailerladen is een oefening als een andere, elk paard kan het leren als je het maar goed aanpakt en voldoende tijd neemt voor een goede voorbereiding.

Voor een trailerlaadles zorg je ervoor dat je kan beschikken over een veilige trailer, groot genoeg voor je paard. Hang de trailer aan de auto en parkeer op een rustige en veilige plaats, indien mogelijk omheind.  Kostprijs: 40€ per uur + verplaatsingsvergoeding 0,35 €/km vanuit Merendree.

Wat te vermijden?

Volgens Pat Parelli zijn er vier dingen die je vooral niet moet doen bij het trailerladen:

  1. wachten tot je te laat bent voor de wedstrijd of de uitstap en er dan aan beginnen
  2. met je paard naar de openstaande trailer wandelen om eens te zien of hij er niet opgaat - want hij zal er dan waarschijnlijk niet opgaan…
  3. als je paard een goede poging doet, dwing hem dan niet nog meer te doen
  4. als je paard er dan uiteindelijk op staat, reageer dan niet als volgt: “snel, snel de deur toe!”

Wat doen de meeste mensen met een trailerlaadprobleem?

  • Niet oefenen, want ze zijn bang om te dikwijls te “verliezen” van het paard telkens wanneer hij er toch niet in wil.
  • Zelf in de trailer gaan staan en hun paard erin lokken met voer.
  • Gebruik maken van de kuddegeest en hun paard erin lokken met ander paard al in de trailer.
  • Paard aan de buitenkant al proberen “opsluiten” bv. door trailer naast muur te parkeren, of door 1 of 2 longes achter de achterhand toe te trekken.
  • Paard erop trekken aan halster met brute kracht, achteraan erop tikken met de zweep
  • Enz. enz. enz…

Mensen hebben “geen tijd” om trailerladen te oefenen maar wel om elke keer het “gevecht” aan te gaan als het paard dan effectief vervoerd moet worden. Een goede raad: neem op voorhand de tijd die nodig is en je zal op lange termijn tijd uitsparen!

Haal meer uit je paard op een paardvriendelijke manier

Meer dan 25 jaar geleden leerde Pat Parelli hoe paarden hun lichaamstaal gebruiken om met elkaar te communiceren. Om de lichaamstaal van paarden gemakkelijk aan andere mensen te kunnen aanleren, omschreef Parelli ze als de “Seven Games”, de zeven spelletjes. Naarmate je zelf leert deze spelletjes met je paard te spelen, zal je opmerkelijke verschillen zien gebeuren: ineens kijkt je paard naar je en hij begrijpt je! Het is eindelijk gedaan met duwen en trekken aan je paard om hem te leiden of te laten stilstaan. De zeven spelletjes liggen aan de basis van alles wat je met je paard wil doen, zowel op de grond als te paard. Zodra je paard jou en je beslissingen volledig vertrouwt, wordt hij kalmer en gewilliger. Hij stopt met zich te verzetten, of hij wordt minder angstig en meer geïnteresseerd in wat jij van hem vraagt… Kortom, hij wordt jouw perfecte partner!

Telkens je een probleem hebt met je paard, zegt Parelli trouwens: het gaat niet om... de trailer, het bokken, het schrikken, de hindernis, de lawaaierige buurman, de andere paarden, de wind, het zadel, het bit, het slaan, de kudde, de stal...  het gaat over de relatie! De relatie waarover we hier praten is die tussen een leider – jij – en een volger – jouw paard.

Parelli gebruikt vaak de slogan “Love, Language & Leadership”:

  • De relatie met het paard komt op de eerste plaats: we gaan niets doen ten koste van het paard.
  • Effectieve, natuurlijke communicatie: het is de mens die de lichaamstaal van het paard moet leren zodat onze communicatie voor het paard gemakkelijk te begrijpen is.
     
     
     
  • Een goede leider heeft een plan, en krijgt van de ‘volgers’ vertrouwen en respect. Voor een paard is het natuurlijk om te synchroniseren met de leider, voor paard is een natuurlijke rangorde vanzelfsprekend.

Uit het oogpunt van je paard

Stel je het trailerladen eens even voor vanuit het standpunt van je paard, waar hecht een paard nu het allermeeste belang aan? Ten eerste veiligheid (als prooidier zou het paard anders niet overleven; we moeten dus rekening houden met zijn instinctieve eigenschappen zoals claustrofobie, snel panikeren…), ten tweede comfort (geen ongemak), ten derde spel (ken je het spelletje “wie beweegt wie?”) en ten slotte voedsel (extra motivatie tijdens de training). Uit dit lijstje wordt ook al snel duidelijk dat een angstig paard met voer de trailer in “lokken” gewoon niet werkt. Als een paard echt bang is speelt voedsel geen rol – je paard zal zelfs niet kunnen eten als hij denkt dat hij echt in gevaar is of onder grote stress staat.                                                                                                     Kenzo & Remy in actie, wilde spelletjes!                                                            

Hoe gaat Parelli het trailerladen nu aanpakken?

  • omgekeerde psychologie gebruiken: i.p.v. stress te veroorzaken bij de trailer “hij MOET er nu in, kost wat kost” gaan we het paard juist comfort geven aan de trailer. Paarden aanzien de stal als een veilige plaats, als we het goed aanpakken kan ook de trailer zo bekeken worden.
  • we willen een kalm paard dat gemotiveerd is om in de trailer te gaan, dus zowel emotioneel, mentaal als fysiek wil het paard erin. We pushen hem niet tot hij niet anders kan, want dan zal het paard de trailer niet associëren met iets aangenaams.
  • we willen het paard alleen de trailer laten instappen zodat wij achteraan kunnen afsluiten want dat is veiliger als je alleen bent. Als je voor het paard mee zou instappen en hem vooraan vastbindt en hij zou schrikken of terug achteruit trekken, dan gebeuren er ongelukken. Daarenboven riskeer je als je, voor je paard uit, de trailer ingaat door een plots onstuimig binnenstormend paard geplet te worden tegen de voorstang.

Paarden zijn patroondieren, ze houden van spelletjes en puzzels oplossen (“hoe krijg ik het hek open?”) en ze leren vaak veel sneller dan wij als mens zouden vermoeden. In het Parelli systeem maken we tijdens de trainingen dan ook heel veel gebruik van bepaalde patronen. De spelletjes en patronen beginnen heel gemakkelijk maar stap voor stap proberen we onszelf en ons paard telkens weer te verbeteren, zowel op de grond als in het zadel.

Van zodra jij en je paard de zeven spelletjes en doorhebben, wordt trainen een aangename bezigheid voor allebei. Parelli leert de mens om bij elke nieuwe uitdaging te denken “hmm, hoe interessant! Hoe kan ik deze puzzel aan mijn paard presenteren zodat hij het juiste antwoord vindt?” En trailerladen is dus een oefening als een andere…

Je had het ongetwijfeld al door: als Parelli-instructeurs trainen we dus eerder de mensen dan de paarden!

Goed horsemanship is voor iedereen weggelegd - Parelli is de ideale manier om stap voor stap te ontdekken
hoe je paard en jijzelf ECHTE partners kunnen worden!

 

Kim Moeyersoms - GSM: +32478 67 47 89 - Contact - Webdesign by Regali